PočetnaO zubimaPreventivaDjecaMeka tkivaParodontologijaBolesti zubaHirurgijaProtetikaOrtodoncijaF.A.Q.ZanimljivostiLinkoviO meni

 

 

 

 

 

Izbeljivanje zuba

     
  Šta je to? Kako se izvodi?  
  Za šta se koristi? Šta poslije?  
  Preparacija zuba? Rizici?  
  Kada iizbijeliti zube?  
       
       

Izbeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bjelija. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji iz čistog razloga što može značajno da poboljša izgled i pojavu Vaših zuba sa mnogo manje "neprijatnosti" i sa mnogo manje novca. Danas većina stomatologa u svojim ponudama nude i ovu vrstu usluga.

Svakog dana, na površini zuba, nastaje jedan tanak omotač na kojem se zadržavaju razne mrlje. Na drugoj strani, spoljašnji sloj zuba (gleđ) sadrži brojne pore koje zadržavaju te mrlje. Treba napomenuti da izbeljivanje nije dugoročno rješenje. Zapravo, izbeljivanjem će se ukloniti mrlje sa Vašeg zuba ali se neće spriječiti da one opet nastanu. Zbog toga je izbeljivanje postupak koji treba sa vremena na vrijeme ponavljati. Ti intervali mogu biti različiti i prije svega zavise od Vas samih. Ako pijete kafu, koka-kolu, pušite i sl. zubi će Vam u veoma kratkom vremenu vratiti istu onu boju koju ste imali prije izbeljivanja (zajedno sa svim mrljama).

prebojenost zuba od  kafe i duvana

Na vrh
 

Kao što je već napomenuto, izbeljivanje se koristi uglavnom kod prebojavanja bilo kog uzroka. To su najčešće prebojavanja zbog prevelike upotrebe kafe i duvana. To su takozvane mrlje koje nastaju vještački na spoljašnjoj površini zuba. Osim ovoga česta su i prebojavanja koja nastaju u samoj strukturi gleđi zuba. To su tzv. strukturna prebojavanja. Ona mogu nastati npr. pri upotrebi tj. unosu većih količina fluora u organizam za vrijeme rasta zuba (fluoroza zuba). 

fluroza zuba

Drugo prebojavanje može nastati prilikom upotrebe nekih antibiotika (tetraciklina) u istom periodu (zbog čega se i ne daju trudnicama i djeci mlađoj od 8 godina). U ovakvim slučajevima prebojenost se nalazi samo u površinskom dijelu zuba, već zahvata čitavu debljinu gleđi. Izbeljivanja ovakvih zuba nisu toliko efikasna kao što su u pitanju površinska prebojavanja, ali i pored toga može se postići određen stepen korekcije boje zuba.

tetraciklinska prebojenost

   
Na vrh
 

Kaviteti tj. karijesi se moraju pripremiti, odnosno ukloniti, prije samog procesa izbeljivanja zato što rastvor za izbeljivanje može penetrirati kroz karijes i doći do unutrašnjih djelova zuba, izazivajući osjetljivost zuba. Takođe, izbeljivanje neće djelovati na okoljenim korijenovima zuba, zato što na njima ne postoji sloj gleđi. Do ogoljavanja korijenova može doći uslijed povlačenja desni tj. parodontopatije (opširnije)

Samo izbeljivanje se može vršiti u stomatološkoj ordinaciji i kod kuće. Za ordinacijsko izbeljivanje, stomatolog će najvjerovatnije da slika Vaše zube, što će mu pomoći u praćenju rezultata samog izbeljivanja. Proces izbeljivanja zahtijeva 2 do 6 posjeta stomatologu u trajanju od po 40-tak minuta po posjeti. Prije početka stomatolog se raspituje za način nastanka prebojenosti zuba i vrši inspekciju (pregled) ostalih zuba i okolnog mekog tkiva. Zatim slijedi čišćenje zuba nakon čega se pristupa izbeljivanju.

Individualni nosač za
izbeljivanje

Za kućno izbeljivanje, stomatolog će Vas uputiti da koristite individualne nosače (pogledati sliku) koji precizno odgovaraju Vašim zubima. Ovakvo izbeljivanje traje 2 do 3 nedelje. Kako se u prometu mogu naći brojni preparati za kućno izbeljivanje, to se prije njihove upotrebe posavjetujte sa stomatologom.

   

preparat za izbeljivanje

Na vrh
 

Postoje dva glavna načina izbeljivanja zuba. Kada se izbeljivanje radi na zubima na kojima je vršeno kanalno liječenje i kod kojih je izvađen nerv, proces se označava kao nevitalno izbeljivanje. Vitalno izbeljivanje se izvodi, kao što mu i samo ime kaže, na vitalnim tj. živim zubima.

Vitalno izbeljivanje u nekim slučajevima neće popraviti izgled zuba na kojima je rađeno kanalno liječenje. U ovom slučaju, stomatolog će upotrijebiti drugu proceduru koja vrši izbeljivanje iznutra. On/a će Vam postaviti agens za izbeljivanje u sam zub i privrenmeno ga zatvoriti. Agens će biti zatvoren u zubu nekoliko dana. Poslije toga, ukoliko je postignut zadovoljavajuć rezultat, zub se definitivno zatvara. Ukoliko nije, postupak se ponavlja dok se ne postigne željeni rezultat.

Najčešća procedura vitalnog izbeljivanja zuba obuhvata postavljanje gela za izbeljivanje, koji najčešće sadrži vodonik-peroksid, u posebne nosače koji liče na štitnike za zube. Nosač se zatim postavlja na zube u određenom vremenskom periodu (najčešće preko noći).

Kao što je već napomenuto, izbeljivanje se može vršiti u ordinaciji i kod kuće. Ordinacijsko izbeljivanje ima prednost zbog mogućnosti boljeg praćenja tretmana od strane stomatologa. Ovakvo izbeljivanje traje od 30 do 60-tak minuta i zahtijeva nekoliko dolazaka (od 3 do 5) kod stomatologa. Vrijeme tretmana i broj dolazaka prije svega zavise od tipa obojenosti zuba kao i od nivoa željene bjeline zuba.

Stomatolog će se raspitivati o načinu Vašeg života, istoriji korišćenja nekih lijekova i sl., kako bi utvrdio kako je nastala prebojenost Vaših zuba. Različita prebojavanja će se različito ponašati na proces izbeljivanja.

Poslije toga, stomatolog će aplikovati specijalan gel na desni oko zuba, koji će ih štititi od dejstva preparata za izbeljivanje. Zatim se aplikuje sam gel za izbeljivanje. Najčešći aktivni sastojci ovih preparata su vodonik peroksid i karbamid peroksid. Neki preparati se aktiviraju posebnim svjeltom ili primjenom toplote. Nakon aplikacije gela za izbeljivanje, stomatolog će Vam obasjati zube posebnom lampom u kratkom vremenskom intervalu. U zadnje vrijeme sve su više u upotrebi i laseri za ubrzavanje postupka izbeljivanja. Iako mnogi pacijenti vole primjenu nove tehnologije, još nije dokazana ali ni osporena neškodljivost primejene lasera u ove svrhe.

Primjena lampe za ubrzanje izbeljivanja

Za kućno izbeljivanje, stomatolog će prvo uzeti otisak, na osnovu kojeg će napraviti jedan ili dva individualna nosača, u zavisnosti da li izbeljujete zube jedne ili obije vilice. Zatim će ih podesiti da tačno naliježu Vašim zubima (pogledati sliku). Ovo je veoma bitno jer preparat za izbeljivanje ne treba da dođe u kontakt sa mekim tkivima oko zuba. Međutim, skoro je teško oblikovati nosače tako da ne dozvole isticanje preparata za izbeljivanje. Zbog toga dolazi do oštećenja gingive oko zuba, što je velika mana kućnom izbeljivanju zuba. Kod kuće se ovi nosači, prije stavljanja u usta, napune gelom koji Vam proslijedi stomatolog i tako nose nekoliko sati svakog dana. Većina pacijenata dobije željene rezultate već poslije 2 nedelje dok za neka prebojenja treba i 4 pa i više nedelja.

Prilagođavanje nosača

Na vrh
 

Vaš stomatolog će možda htjeti da Vas vidi nekoliko dana poslije ordinacijskog izbeljivanja, kako bi provjerio stanje desni. Ukoliko su one došle u kontakt sa preparatom za izbeljivanje onda može doći do njihovog oštećenja. Ukoliko izbeljujete zube kod kuće, stomatolog će Vas redovno provjeravati na kraju svake nedjelje, kako bi pratio proces izbeljivanja kao i eventualne promjene na desnima.

 IZBELJIVANJE NIJE TRAJNO RJEŠENJE! Mrlje i fleke će se vratiti. Kod ljudi koji se izlažu mnogim prebojavajućim sredstvima (cigarete, kafa, koka-kola i sl.) izbeljenost će polako da se gubi već poslije mjesec dana. Kod onih pacijenata koji izbjegavaju konzumiranje gore navedenih stvari, izbeljenost može trajati i do godinu dana.

Ponovno izbeljivanje se, takođe, može vršiti u ordinaciji i kod kuće. Ukoliko imate već napravljene nosače, onda ih možete slobodno ponovo iskoristiti. Kućno izbeljivanje možete i sami ponavljati ali se prije svakog ponovnog izbeljivanja obavezno posavjetujte sa Vašim stomatologom.

   

preparat za izbeljivanje

Na vrh
     

Izbeljivanje veoma rijetko izaziva teže neželjene efekte, iako su se javljali slučajevi gdje je došlo do privremene osjetljivosti zuba. Takođe, može doći do iritacije desni. Izbeljivanje se NE PREPORUČUJE TRUDNICAMA jer uticaj preparata za izbeljivanje na plod još nije dovoljno istražen. Kako je sama procedura kozmetičkog i izbornog karaktera, to se savjetuje njeno odlaganje do poslije porođaja.

Na vrh
     

U suštini ne postoje situacije kada se morate javiti kod stomatologa radi izbeljivanja. Sama procedura je opcionalna tj. radi estetike a ne radi liječenja nekog oboljenja. Ukoliko smatrate da su Vaši zubi tamni, previše žuti, imaju neke fleke ili mrlje, onda posjetite Vašeg stomatologa.

Na vrh
 

Meka tkiva
Rečnik nepoznatih izraza
Početna
 

Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | Design by Miloš Radulović